Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Χρωματολογία


Χρώμα στην παλέτα της ψυχής

Tο κόκκινο μας κάνει πιο δραστήριους, το πορτοκαλί πιο συναισθηματικούς, το κίτρινο πιο εύθυμους, το μπλε πιο χαλαρούς, το μενεξεδί πιο δημιουργικούς. Όταν μας «αγκαλιάζουν» &αποχρώσεις το σώμα μας και η ψυχή μας το νοιώθει και απαντά. Τόσο πολύ ώστε τα χρώματα να συνιστούν θεραπεία.
Η ευεργετική επίδραση των χρωμάτων
Η χρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί επτά βασικά χρώματα: το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το μπλε, το πράσινο, το ιώδες και μενεξεδί. Από αυτά το κόκκινο και το μπλε έχουν κυρίαρχο ρόλο. Γενικότερα θεωρείται ότι οι χρωματιστές ακτίνες φωτός μπορούν να αυξομειώσουν την πίεση του αίματος, να διεγείρουν την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών αιμοσφαιρίων, να αυξήσουν την οξείδωση του αίματος, να ρυθμίσουν την παραγωγή κολλαγόνου, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Το Κόκκινο
Το κόκκινο είναι το χρώμα της ζωτικής ενέργειας. Σύμβολο του πυρός και της χαράς συνδέεται με την σεξουαλική διέγερση. Θεωρείται ότι συμβάλει στην έκκριση αδρεναλίνης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά με πολλούς τρόπους. Μία κόκκινη λάμπα στο γραφείο, επί παραδείγματι, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν δυσκολία στη μάθηση να έχουν μεγαλύτερη και γρηγορότερη απόδοση.
Το κόκκινο στη χρωμοθεραπεία ενδείκνυται σε περιπτώσεις: Αναιμίας, ανικανότητας, ανοργασμίας, υποθερμίας, σωματικής αδυναμίας, κακής κυκλοφορίας του αίματος, αργού μεταβολισμού, ξηροδερμίας, υπότασης, κρυολογήματος, πόνου στο λαιμό, άσθματος και χρόνιου βήχα, χρόνιας βρογχίτιδας, φλεμάτων και καταρροής, υπερβολικής εσωστρέφειας, φυματίωσης.

Το Μπλε
Το μπλε στον αντίποδα του κόκκινου είναι το χρώμα της ηρεμίας, της ευαισθησίας και των ανώτερων ψυχικών και νοητικών λειτουργιών. Εξαγνίζει και βοηθά στον διαλογισμό. Αντίθετα από το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο που ανήκουν στην κατηγορία των «ζεστών» χρωμάτων, το μπλε, μαζί με το πράσινο, το ιώδες και το μενεξεδί, είναι «ψυχρό» χρώμα. Οι μπλε ακτίνες φωτός, (όπως και οι πράσινες) έχουν καταπραϋντική δράση και θεωρείται ότι είναι πολύ αποτελεσματικές για την αϋπνία, το στρες, την ευερεθιστικότητα και τις φλεγμονές. Το μπλε διαθέτει επίσης αντισηπτικές και αναισθητικές ιδιότητες. Μπλε ακτίνες σε κάποια συγκεκριμένη συχνότητα χρησιμοποιούνται επίσης για την αντιμετώπιση του ίκτερου στα μωρά.
Γενικότερα το μπλε ενδείκνυται σε περιπτώσεις: Ευερεθιστικότητας, υπερέντασης και νευρικότητας, ακόμη και υστερίας, οξείας λαρυγγίτιδας, πυρετού, ενδοκρινολογικών προβλημάτων, έντονων πόνων, αποστημάτων, φλεγμονών, ταχυπαλμίας, επιληψίας, σπασμών, κολίτιδας, ρευματισμών, πόνων περιόδου, και διαφόρων κολικών.




Τα χρώματα στο βάθος της Ιστορίας
Τη σημασία των χρωμάτων τη βρίσκουμε σε πολλούς πολιτισμούς της αρχαιότητας. Από τον αιγυπτιακό και τον κινεζικό μέχρι τον αραβικό, περσικό και περουβιανό. Τα χρώματα είχαν έναν πολύ σπουδαίο ρόλο εξάλλου και στις θρησκευτικές τελετές.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο είχαν τη δύναμη να επηρεάσουν το σώμα, το πνεύμα και τον νου του ανθρώπου. Θεωρούσαν επίσης ότι οι μπλε ακτίνες φωτός είχαν μεγαλύτερη ισχύ το μεσημέρι, την εποχή της άνοιξης και συνδέονταν με τον θεό Θωθ, ενώ οι κίτρινες ήταν αποτελεσματικότερες το μεσημέρι, την εποχή του καλοκαιριού και συνδέονταν με την Θεά Ίσιδα, προστάτιδα της ανθρώπινης ευφυΐας.

Τέλος οι κόκκινες αχτίδες ήταν ισχυρότερες το απόγευμα την εποχή του φθινοπώρου και αντιπροσώπευαν την θεά Όσιρη. Οι Αιγύπτιοι επίσης είχαν τη συνήθεια να δίνουν «χρωματοποιημένο» νερό στους ασθενείς, όπως ακριβώς αυτό που χρησιμοποιεί η σύγχρονη χρωματοθεραπεία σήμερα.

Συμπληρωματικά παραθέτω μερικά ακόμα χαρακτηριστικά χρωμάτων για να μην χρειαστεί να πληρώνω τσάμπα λεφτά σε πρόστιμα (ταπί έμεινα πασχαλιάτικα):



ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ:
Σύμβολο: Χρώμα της καρδιάς, φωτιάς, πυρετού, συμβολίζει ζεστασιά και ευημερία. Διεγείρει τη δημιουργικότητα και τη φιλοδοξία, καθώς και την ενεργητικότητα .

Στην αρνητική του όψη προκαλεί νευρικότητα και ανησυχία.
Θεραπευτικές δυνάμεις: Θεραπεύει ανωμαλίες του σπλήνα, βρογχικά άσθματα, πέτρες στη χολή, παράλυση και αναπνευστικές ανωμαλίες, χαρίζει φυσική ευεξία και πνευματική τόνωση.

ΚΙΤΡΙΝΟ:
Σύμβολο: Διάνοια, αντίληψη, χαρά , σοφία, ευθυμία, ευχάριστη διάθεση.
Στην αρνητική του όψη : το χρώμα της δειλίας και της καταστροφικής κυριαρχίας.
Θεραπευτικές δυνάμεις: Τονώνει το νευρικό σύστημα, καθαρίζει το συκώτι από τις τοξίνες, απαλύνει δερματικές ανωμαλίες, βοηθά στην αφομοίωση στο σώμα.

ΠΡΑΣΙΝΟ:
Σύμβολο: Ελπίδα, νέα ζωή, ενέργεια, γονιμότητα, ανάπτυξη. Ξεκουράζει, κατευνάζει , επουλωτικό, θεραπευτική δύναμη.
Στην αρνητική του όψη εγωισμός, ζήλια, οκνηρία.
Θεραπευτικές δυνάμεις: Ελέγχει την καρδιά και την πίεση του αίματος, εξισορροπεί το νευρικό σύστημα, απαλύνει το έλκος, θεραπεύει πονοκεφάλους, ιώσεις, την κυτταρική δυσαρμονία.

ΙΩΔΕΣ - ΜΕΝΕΞΕΔΙ:
Σύμβολο: Καλά κίνητρα, υψηλές πνευματικές επιδιώξεις, καθαγιασμός της ψυχής, ευημερία, πλούτο, αυξημένη παραγωγικότητα. Αυτοέλεγχος.
Θεραπευτικές δυνάμεις: Βοηθά στην όραση και στην ακοή, αυξάνει τη διαισθητική ικανότητα, προλαβαίνει και εξισορροπεί τα ψυχολογικά προβλήματα, τις παθήσεις των πνευμόνων, της όρασης, της ακοής, της όσφρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου