Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Το Γράμμα Κάποιου Άλλου(ή Της Ζήλιας)

Η ζήλεια είναι μια από τις πιο κυρίαρχες περιοχές της ψυχολογικής άγνοιας σε σχέση με τον εαυτό σου, με τους άλλους και πιο συγκεκριμένα με τις σχέσεις.

Οι άνθρωποι νομίζουν ότι ξέρουν τι είναι η αγάπη΄ δεν ξέρουν. Και η λάθος κατανόησή τους της αγάπης δημιουργεί ζήλεια. Λέγοντας ΄αγάπη΄ οι άνθρωποι εννοούν ένα ορισμένο είδος μονοπωλίου, κάποια κτητικότητα, χωρίς να καταλαβαίνουν ένα απλό γεγονός της ζωής: ότι τη στιγμή που κάνεις κτήμα σου έναν άνθρωπο, τον έχεις σκοτώσει.

Τη ζωή δεν μπορείς να την κάνεις κτήμα σου. Δεν μπορείς να την έχεις μέσα στην χούφτα σου. Αν θέλεις να την έχεις, χρειάζεται να κρατάς τα χέρια σου ανοιχτά.

Αλλά το όλο πράγμα κινείται σε λάθος δρόμο αιώνες τώρα΄ έχει ριζώσει μέσα μας τόσο πολύ που δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αγάπη από τη ζήλεια. Εχουν γίνει μία ενέργεια σχεδόν.

14 σχόλια:

  1. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σαν κομμάτια γυαλί, πρέπει να τις τοποθετείς στα πιο ψηλά σου ράφια και να τις φροντίζεις γιατί είναι εύθραστες!
    Τι συμβαίνει οταν σπάσουν? Λένε πως γυαλί που σπάει δεν ξανά κολάει...
    Αν βρεθεί όμως σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πιστέψεις στην πρωταρχική του μορφή μπορείς να ξανα ενώσεις και τα πιο ραγισμένα κομμάτια και μερικές φορές αν είναι απαραίτητο το κολλάς προσωρινά με σελοτειπ και ελπίζεις οτι θα δοθεί κάποια στιγμή η ευκαιρία να ασχοληθείς με περισσότερη προσοχή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περνάμε τη ζωή μας αποφεύγοντας παγίδες. Αλλά τι να την κάνεις την ελευθερία όταν την έχεις; Και μήπως τελικά είναι καλύτερο να είσαι παγιδευμένος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ζήλεια μέσα σε λογικά όρια είναι κατανοητή ανάμεσα στο ζευγάρι γιατί είναι από εκείνα τα "ζωώδη" ένστικτα που δεν μπορείς να τα αποφύγεις καμιά φορά όσο κι αν το θέλεις..
    Πολλές φορές τοποθετούμε το αντικείμενο του πόθου μας τόσο ψηλά στα μάτια μας που φοβόμαστε μήπως το επιθυμήσει κάποιος άλλος και αποπειραθεί να μας το πάρει μέσα από τα χέρια μας.Άλλες φορές πάλι, μπαίνουν οι προσωπικές μας ανασφάλειες στη μέση.Αισθανόμαστε "λίγοι" απέναντί του και απέναντι στους άλλους οπότε καταλήγουμε σε μεγαλύτερο φόβο μήπως και απορριφθούμε, τελικά, από τον σύντροφό μας προς αναζήτηση κάτι καλύτερου από εμάς.
    Δυστυχώς οι ισορροπίες ανάμεσα στη φυσιολογική ζήλεια και σ' εκείνη που ονομάζουμε "παθολογική" είναι πολύ λεπτές και είναι πολύ πιο εύκολο,από όσο νομίζουμε, να περάσουμε το όριο από την μία στην άλλη.Η παθολογική ζήλεια δεν έχει γυρισμό και συνήθως γίνεται μία από τις κύριες αιτίες χωρισμού.
    Παύουμε πλέον να ζηλεύουμε για πράγματα που υπάρχουν ή που συμβαίνουν.Περνάμε στο παράλογο και το υπερβολικό και συχνά εφευρίσκουμε αιτίες για να ζηλεύουμε ακόμα περισσότερο.Και όσο ζηλεύουμε, τόσο περισσότερο φοβόμαστε, αρχίζουμε να βλέπουμε την απειλή στους πάντες και στα πάντα.Στη προσπάθειά μας να κρατήσουμε το ταίρι μας με νύχια και με δόντια αρχίζουμε να θέτουμε εώς και παράλογους περιορισμούς.Και σίγουρα κανείς δεν αντέχει μέσα σε μία σχέση-κλουβί οπότε αργά ή γρήγορα επέρχεται ο χωρισμός (εκείνο που εξ'αρχής θέλαμε να αποφύγουμε).
    Το άτομο που ζηλεύει παθολογικά πραγματικά νοσεί,υποφέρει,δεν μπορεί να φερθεί και να σκεφτεί λογικά.Είναι επόμενο η σχέση να γίνει αρρωστημένη.
    Γενικότερα, πιστεύω πως όταν πιάνουμε τον εαυτό μας να ζηλεύει πρέπει να καθόμαστε και να σκεφτόμαστε πέρα από το συναίσθημα.Το ότι νιώθουμε εμείς προσωπικά έλξη για ένα άτομο δεν σημαίνει πως το ίδιο άτομο θα ελκύει όλον τον κόσμο.Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε τον άλλον να ζηλεύει επίτηδες για να μη μειωθεί το ενδιαφέρον του απέναντί μας γιατί έτσι δίνουμε τροφή στη ζήλεια και κάποια στιγμή θα πληρώσουμε το λάθος μας αυτό.
    Με σωστό διάλογο και κατανόηση τα αρνητικά συναισθήματα σχεδόν πάντα καταλαγιάζουν και μπορούμε να έχουμε μια ήρεμη και ομαλή σχέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γι αυτό λοιπόν και εμείς αγαπάμε σαν τρελοί στο ΤΩΡΑ χωρίς να σκεφτόμαστε τι μπορεί να γίνει κάποια στιγμή και αυτό το λέω με καθαρό εγωισμό γιατί ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΚΡΑΤΑΩ ΠΙΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το να αφήνεις τους ανθρώπους να φεύγουνε είναι υγεία, ροή και κίνηση και το να μην υπάρχει παθητική προσκόληση είναι λύτρωση για κάθε σχέση. Αλλιώς κυβερνήτης μας γίνεται ο φόβος στη θέση του έρωτα και το "Σ΄ αγαπώ όσο όλης της Γής τα υπαρκτά" μετατρέπεται σε "Σ αγαπώ και φοβάμαι να μην φύγεις"...Και αυτό είναι πραγματικά κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. OTAN AGAPAS KAPOION TON AFHNEIS NA FYGEI ALLA DEN YPHRKSE POTE AGAPH PARA MONO SYNITHEIA KAI XARA!TOTE EINAI ONTWS KALYTERA NA AFHNEIS TON ALLON NA FYGEI GIATI DEN TOY AKSIZEIS OUTE STO XILIOSTO.AMA AGAPAS ME OLH TH SHMASIA THS LEKSEWS(AN KSEREIS TI SHMAINEI AGAPH) MENEIS KAI AGWNIZESAI.ALLIWS H DEN AGAPHSES POTE H KOITAS MONO THN DIKH SOU XARA KAI EYTYXIA PRAGMA EGWISTIKO KAI LATHOS!TWRA AN O ALLOS SE AGAPHSE PRAGMATIKA DEN THA SE AFHNE POTE NA FYGEIS PARA MONO THA PROSPATHOUSE.AYTO SHMAINEI KAI AGAPH.PROSPATHW NA KSEPERNAW EBODIA ME AYTON POU AGAPAW.PRAGMA TO OPOIO EPISHS SHMAINEI OTI ESY DEN KSEREIS NA AGAPAS. (K.KATI)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτός που δεν έχει μάθει να λέει "αυτή και καμιά άλλη", δεν ξέρει τι είναι αγάπη.Vincent Van Gogh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ‘Οταν σε αγαπάει κάποιος, οι πράξεις του σου λένε καθαρά πόσο πολύ νοιάζεται για σένα. Κάθε άνθρωπος αγαπάει με τον δικό του τρόπο. Αν δεν έχεις μάθει να ερμηνεύεις αυτόν τον τρόπο έκφρασης, μπορεί να μην καταλάβεις ότι γι’ αυτόν τον άνθρωπο είναι το ίδιο σαν να λέει “σ’ αγαπώ”. Αν δεν μάθεις να διαβάζεις το μήνυμα που εκφράζουν έμμεσα αυτές οι κινήσεις, δεν θα μπορέσεις ποτέ να αποκωδικοποιήσεις το μήνυμα που εκφράζει ο άλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσωπικά συμφωνώ με όλα τα παραπάνω και προσθέτω ότι η ύψιστη ένδειξη αγάπης είναι η ελευθερία.

    Είναι όταν αφήνεις τον άλλον τελείως ελεύθερο να ανθίσει. Αυτό όμως εμπεριέχει κίνδυνους γιατί η ελευθερία μπορεί να παρερμηνευτεί με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να "αγαπάμε" στην εποχή μας. Μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία να μας αφήσει ο άλλος άνθρωπος αν δεν ενδιαφέρεται αρκετά για εμάς ή ως αδιαφορία αν ο άλλος άνθρωπος βιώνει μια πιο κτητική αγάπη η οποία εμπεριέχει και τον φόβο όπως είπα και παραπάνω.

    Για μένα προσωπικά σε μία σχέση ισχύει και η ελευθερία του εαυτού μου, αφού σαν άτομο θέλω παράλληλα με τα συναισθήματα που έχω για το άλλο άτομο να μπορώ να βιώνω και όλα τα άλλα συναισθήματα που μου προκαλεί ολόκληρη η ύπαρξη γύρω μου.

    Ναι είμαι αρκετά εγωιστής σε αυτόν τον τομέα το ξέρω...Αλλά η αγάπη που περιγράφουν οι περισσότεροι γύρω μου, μου φαίνεται λίγο περιοριστική και επιθετική όταν σημαίνει την μονόδρομο κίνηση συναισθημάτων.

    Για μένα μέσα στην αγάπη υπάρχουν και οι στιγμές μοναξιάς, και οι στιγμές συντροφικότητας, και όλων των ειδών οι στιγμές αφού την αγάπη την κατανοώ και τη βιώνω σαν μια κατάσταση του Όλου της ψυχής το οποίο όμως δεν μπορεί να ζει σε ένα μόνο μέρος εκτός αν έχεις το ταλέντο να το φυλακίζεις καλά.

    Τωρα απο την άλλη μπορεί και να μην έχω βιώσει ποτέ την αγάπη και να λέω μαλακίες παρολα αυτά αν είναι τοσο περιοριστική και κτητική και μέσα στο φόβο η αγάπη όπως συνηθίζουν να μου την περιγράφουν θα ήθελα πολύ να τη ζήσω για να δω πως είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. oson afora gia to oti endeiksh agaphs einai h eleytheria tha symfwnhsw.alla auto pou den skeftomaste pote einai pws den ginetai na niwthoyme emeis eleytheroi an den kanoyme kai ton allon na niwsei eleytheros.kai ola ayta pane mazi me thn ebistosynh.an emeis oi idioi den ebisteyomaste ton allon pws theloume na mas ebisteuontai kai aytoi.einai polu egwistiko.par ola ayta o katheis leitourgei me diaforetikous tropous.alla pote den mathainoume an den prospathoume na pername ta ebodia.apo thn allh edw erxetai kai o fovos pou mas kanei na feygoyme.kai dyskola gyrnaei kaneis pisw kai oxi mono apo egwismo alla panta vrisketai brosta sou kati kalytero pou se kanei na ksexnas ola ta prohgoumena.kai ayto nai men einai polu kalo.apo thn allh omws..!!!wraia syzhthsoula kai xarhka pou ta eipame playfool)kai na thymasai pws otan niwseis thn agaph tha to katalabeis kai den tha se kanei na to ksexaseis pote.apo osous antrwpous kai na peraseis ksereis pote eniwses thn agaph.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχεις δίκιο φίλη(αν καταλαβα καλά) αγνωστη γι αυτό και ο καθένας πρέπει να έχει και την ευθύνη του ευατού του για το πόσο ελεύθερος είναι.

    Σου υπόσχομαι πως θα χω ανοιχτό το μυαλό κ την καρδιά μου σε περίπτωση που η αγάπη είναι κάτι διαφορετικό απο αυτό που έχω αγαπήσει και βιώσει, να 'με εδώ για να το ζήσω.

    Απλά γιατί απ οτι καταλαβαίνω θεωρείς την αγάπη ικανή να υπάρξει μόνο απέναντι σε ένα ή λίγα πρόσωπα σου λέω πως δεν είναι έτσι. Το μεγαλείο της αγάπης δεν περιορίζεται.

    Χάρηκα πολύ που τα είπαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. periorizetai se poly dynata synaisthimata pou exeis biwsei.den ginetai na agapas pollous me ta idia synaisthimata.allou exeis pio dynata kai allou ligotera.kai panta paei me vash kapoio proswpo.tha to katalaveis kapoia stigmh an den to exeis katalavei hdh.alla apo oti vlepw oxi.kapoia stigmh tha katalaveis ayto pou sou lew kai tha me thymhtheis asxetws an den me ksereis.(kai apo ayta pou mou anaferes prepei na exeis plhgwsei kosmo esy)to pio dynato synaisthima apo oti vlepw den to exeis viwsei akoma.egw to exw viwsei kai kserw ti sou lew.megalh syzhthsh pou stamathmo den tha exei.zhse kai agapa xwris na plhgwneis tous allous pou leei kai ena tragoudi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μάλιστα κατάλαβα...
    Σίγουρα δεν θα βιώσω την αγάπη σαν γυναίκα, δεν είμαι,ας μην πληγώνονται οι γυναίκες με αυτό.

    Σίγουρα δεν θα βιώσω την αγάπη σαν περιορισμό,δεν νιώθω περιορισμένος, ας μην πληγώνεται κανένας με αυτό.

    Σίγουρα δεν θα βιώσω ποτέ καμία ευχαρίστηση στο να πληγώσω κάποιον, αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετή δικαιολογία για κανέναν που με θέλει αλλιώς και εγώ δεν είμαι.

    Αν κάποιος πληγώνεται με το ποιος είμαι δεν μ' αγάπησε ποτέ γιατί αγάπησε την εικόνα που μόνος του έφτιαξε για μένα και έπειτα απογοητεύτηκε που δεν είναι πραγματική. Ψέματα για το ποιος είμαι δε λέω, τα βαριέμαι αλλά όποιος είδε σαν ψέμα την οποιαδήποτε αλλαγή μου επίσης δεν μ αγάπησε ποτέ γιατί με ήθελε ίδιο πάντα. Ίδιος δεν είμαι ποτέ. Αλλάζουν τα πάντα γύρω μου και αυτά αλλάζουν και εμένα, “τα πάντα ρέουν”(διάβασε το θέμα μου για τον Ηράκλειτο).

    Αγάπησε πρώτα εσένα όπως θα αγαπούσες μια μάνα, έναν πατέρα, μια αδερφή, έναν αδερφό, μια φίλη, έναν φίλο, μία γυναίκα ή έναν άντρα χωρίς κανέναν ναρκισσισμό. Αγνή καθαρή αγάπη για την ύπαρξή σου. Μόλις τη βιώσεις θα εκτοξευθείς και τότε όλα θα είναι πιο απλά, πιο δυνατά.(διάβασε το θέμα μου για το Εγώ και την Υπερηφάνεια).
    Νιώσε την υπερηφάνεια του να είσαι Εσύ και μετά η αγάπη στους άλλους θα αλλάξει τελείως, θα αποκτήσει μια ηρεμία,μια ευτυχία ατελείωτη και τίποτα δεν θα σε στεναχωρεί.

    Σου μιλάω σαν να είσαι ένα άτομο που ξέρω που θα μου λεγε τα ίδια, ελπίζω να μην σε ενοχλεί αυτό. Σ ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες μαζί μου τις σκέψεις σου και ελπίζω να καταλαβαίνεις πως δεν είμαι καθόλου απόλυτος με τίποτα, δέχομαι τη γνώση σου και την ακούω ελπίζω να δεχθείς και εσύ τη δικιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το σχολιο που μου έστειλες δεν θα το βαλω να εμφανίζεται γιατι εχεις το mail σου. Προσπάθησα να σου στείλω αλλα μου το γυριζε πισω. Στείλε μου εσυ το mail μου υπάρχει στο Επικοινωνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή